*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

14.12.19

Falkert - Steinnock, 14.12.2019

Malček novih padavin s četrtka na petek je botrovalo silnemu googlanju in pregledovanju vremenskih razmer pri nas "a bogami i šire". Odločila sva se za sosede, s tem, da bova zjutraj določila cilj.

Ko pogledava iz tunela je zgledalo oblačno, bolj proti severu pa se je že modrikalo. Zapeljeva se skozi  Badija (Bad Kleinkirchheim - vseskozi 50km/h in radarji, grrr) in potem odvijeva levo v hrib za Falkert - malo zato, ker še nisva bila, malo zato, ker se je zjasnilo. Krasen dan, avtomobilov ni veliko, smučišče še ne obratuje, parkingi pa že spluženi. Vse tko, kot mora bit. Glavni vrh je imel precej zavese, ampak "bomo, ajga, ena sapca nas pa že ne odžene"!
Štartava pri Heidiki, po dolinci do grebena in na prvi vrh - Falkert. Peklensko je pihalo že po dolini, na vrhu so bili sunki, komaj sva se pripravila za smučarijo. Nase sva navlekla vse, kar sva imela s seboj! Na vrhu sem se dal podučiti, kako deluje strašno sofisticirana aparatura - "hribokaz"! Zanimivo, človek vsak dan zve kaj novega ;)
Potem pa najprej nekaj zavojev na drugo (trdo) stran, prečnica v desno in... kar naenkrat zatišje, sneg mehki napihanček, sonce, poezija. Odripava v dolino - mehko, super pela.

štart pri zadnjih hišicah ob Falkertsee

pri Heidiki

proti Falkertu z vetrom v prsa

Falkertsee

dolinca

počasi proti soncu, Falkert že obsijan

z vetrom po grebenu

proti vrhu

ninja na Falkertu
(uničila ga je puščica)

na drugo stran čudovit pogled na flanke Steinnocka in Klomnocka

rip-rip-rip

perspektiva prve flanke

Woo-hoo! Do hišk v dolini, ki so še povsem v senci. Krasno, sneg mehak, ravno prav napihanega (10-15cm), res se je fajn peljalo. Nalimava pse in zagrizeva v breg Steinnocka. Kick-turnava proti vrhu, sonce lepo sije, čeprav je kar mrzlo in sneg ne popušča. Špura fajna, par jih pripelje navzdol, levo pobočje še nedotaknjeno. Super. Proti vrhu veter ojača, do križa naju prinese skoraj po zraku ;)
Pogled proti St. Oswaldu, priprava in gasa v dolino... 
Smuči letijo, štepava okrogle in oglate... 

veter me je skoraj pribil na križ

mi smo prpravlen - gibt Gas!

 vrhunska flanka Steinnocka

1. cvišncajt

2. cvišncajt

3. cvišncajt

za dobrim konjem se kadi ;)

tudi po grebenu se je kadilo...

Ja, ja, to je to! 
Krasna smučarija, flanka samo za naju, snegec pa vrhunsko mehkoben!
Dile plavajo vse do izteka pobočja!


Vsa zadovoljna butneva čaj, nalimava pse in še 500 vm nazaj na Falkert.
Piham, vzpon se kar malo vleče, sonca počasi zmanjkuje, na vrhu Falkerta še kar močno piha. Pogled v dolino, kjer je avto, je sibirski - senca in mraz. Odpeljeva še trdo V pobočje (ob žičnici) in iščeva napihane trakove. Saj se da, "odsekoma prav vrhunsko", mal sva pa vseeno prerukana.

V avtu takoj gretje na polno in pobeg nazaj na sončno stran. 
Za zapomnit - krasen dan, še boljša smučarija!   

trojni dvojček (dvatisočak)

***

"Pa kaj zato,
naj bo okroglo al' oglato"

A beat of your soul



Ni komentarjev: