*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

24.2.21

Proti Begunjščici, 24.2.2021

 Taa-daa! Kaj je lepšega kot dopust in tura sredi tedna...
Zjutraj sva lepo u izi pozajtrkovala, opravila jutranje aktivnosti in se v povsem pomladnem vzdušju odpeljala proti Završnici. Do konca po hudo razsuti cesti - naokoli je pomlad in vse zeleno, na začetku gozda (pri Žagi) pa kar iznenada sneg. In to ne malo. Parkira se torej precej pod Tinčkovo kočo. Zaenkrat.

Po sneženi poti ripsava navzgor proti Domu pri izviru Završnice. Sva sama, mal se razgledujeva - prisojna pobočja so gola, osojna zgledajo pomrznjeno. Na Smokuški planini odvijeva desno in se nameniva po Smokuškem plazu. Ker je še globoko v senci, oceniva, da bo treba s srenači. In res se je do polovice kar fino hodilo. Potem se menja trda (trša, najtrša) in mehka skorja, mal zlizano od vetra, nekje napihano, tudi kakšne bunke stare plazovine. Mix razmer, odločim se za dereze. Otovorjen se prebijam navzgor, na dilah gre lažje, kakorkoli pa razmera ni ugodna. Se mi sicer ni zdelo sumljivo, ampak nikoli ne veš.

Ustaviva pri skali pred zaključno strmino in se odločiva, da je dovolj. Ni blo za dva jurja...
Priprava v strmini, sonce že kuka na del plazu, greva dol.

Smuka je bila posebne sorte. Bi rabil Ligetyjeve smuči (in tudi njegova stegna :), da bi kaj odpeljal. Trrrrdo k svina! Bolj ratrak smučarija. Ropotalo je zagotovo do doline.
V glavnem, narediš zavoj, pritiskaš in čakaš, da material opravi svoje ;) Ker tega nismo najbolj vešči, je vmes še 10m bočnega oddrsavanja ob hrupni zvočni kulisi. Kot bi rezal sveže pečen kruh z debelo skorjo.
Ampak spodnji del je bil pa putrček (tist, iz hladilnika ;)

pri Tinčkovi

cesta - ko sveže zelena sreča umazano belo

proti plazu

osamljena na strmini

spodnji del na dilah s srenači


zgornjo polovico na derezah

miks razmer - od betona do prediranja

trrrrrrrdooooo

mal manj trrdo

počitnice na soncu

No, sva se potem odločila, da izvedeva krožno. Jaz sem otovorjen šel dol do avta, ona pa čez Zelenico še na Triangel. Zaokroživa pa na parkingu na Ljubelju - ona na dilah, jaz v avtu.
Sem pa pridobil jokerja...

Triangel

zeleni zaključek v dolini Završnice

Ker pa je bil dopust in sredi tedna, je pa prav super tura izpadla.
Da jo še trendovsko označim:
"Zelena, ki zapeče!" #kopriva
😂

***

"Holidays in the Sun"

Ni komentarjev: