*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

18.2.15

Mosermandl (2680m), 18.2.2015

V novem življenskem ciklu pa že takoj zjutraj na polno. Lepa tura na Mosermandl!
V objemu noči stojiva pred karavanškim tunelom in se sprašujeva, kdaj smo se nazadnje peljali skozi brez čakanja!? No, potem leti vse do Tauern-tunela, kjer odvijeva za Zederhaus in lepo po dolini vse do Walda. Uparkirava, kar nekaj jih je že tam. Po stari cesti pičiva proti Schliereralmu. Vreme fantazija, brez vetra, modro nebo. Po dobre pol ure pa desno v serpentine za Jakoberalm. Ko prideva iz gozda se zadeva malce postavi pokonci, zlezeva na plato nad katerim kraljuje Mosermandl. Flanka proti vrhu zgleda nora! Ljudi pa tudi precej.
Cik-cakava po strmini J flanke, malce zdrsuje, potrudiva se do skalnega dela pod vrhom. Snameva smuči in peš na vrh. Na vse strani se odprejo fascinantni pogledi. Res noro, stojiš v središču z vseh strani obkroženem z visokimi gorami. Ne piše zaman v vodničku "...Mosermandl ist nicht der höchste Gipfel in den Radstädter Tauern, aber der dominierende.". Res dominira!
   Spustiva se z vrha, zapneva dile in woo-hoo napadeva širno J flanko. Smučarija perfektna, strmo, ravno prav odjuženo, flanka pa taka, da brez problema izbereš svojo (nedotaknjeno) linijo. Poezija!
Pustiva podpise in lahkotno vijugava navzdol proti Jakoberalmu. Še nekaj smukaške preže po cesti, še zadnja zelo odjužena strminca skozi gozd in že sva v dolini. Z nekaj poganjanja se pripeljeva nazaj do avta, nasmeh kar ne gre iz ust. Fajn, fajn...

štart v čudovit dan v Waldu

vseskozi naju spremlja pogled na Riedingspitze

nad Jakoberalm

proti platoju

odpre se pogled na Mosermandl

nora J flanka Mosermandla

peš na vrh

z vrha - pogled proti Ankoglu

vrh

tle dol napademo

podpisano s snežnobelo

pogled nazaj na vrh

veličastno!

prvi weizen je izhlapel še preden sva pritisnila sprožilec

Ja, noro. Še v gostilni se nama je smejalo. Ujela sva čudovit dan za res lepo turo.
Bo treba še ponoviti...

***

Ni komentarjev: