*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

13.1.24

Schliererscharte, 13.1.2024

 Auuu, krasen dan se je obetal. 
Avto je registriran, zavarovana sva, bencin je še "ta pocen", vinjeta velja, skratka - vse štima. Nič nisva cincala, kar čez hribe in doline nad Tauerntunnel pogledat.

Okrog osmih pripotujeva do konca doline v Waldu. Na parkingu sva drugi avto (če odštejem dva zmrznjena češka avtodoma). Pričaka naju prijetnih -8 in temu primerno sledi hitra priprava. En ovink peš, da se ogrejeva, potem na dile in po dolini Muhreralm. Dolina je v globoki senci, mal piha, kar mrzlo. 
Snega sicer ni v izobilju, je pa vsaj vse pobeljeno. Razgledujeva se po vrhovih, tihi plan je Kleines Mosermandl, ampak bova videla...
 
Sva prva v smučini, turaša nobenega na spregled. Pri bajtah naju prehitita dva lokalca. Iz sence stopiva na sonce in takoj je življenje lepše. Bela prostranstva in osamljena špura, ki se vije v krnico Urbankar. Sneg suh, je pa ponekod kar spihano, tudi kložasto. Priturava do izravnave z vdolbino (v nemškem opisu piše "mulde") in začudeno opazujeva pobočje pod Kleines Mosermandl - povsem nedotaknjeno, ni posmučano, niti ni špure!? Hmm, noben še ni šel tu gor? Gledava nazaj, Aignerhohe je spihan, tudi na ostalih vrhovih se ne vidi kakšnih sledi.

Lokalca sta urezala špuro v desno, prečka proti Schliererscharte. Ja nič, greva za njima, na polno proti Mosermandlu naju ni mikalo. Sicer pa, lokalci vedno vedo najbolje... 
Dolge prečke kar ni konca, pred "šarto" je še nekaj metrski pas skal in kamenja. Strminca za dol zgleda super, je spihano/zakloženo, ampak kakšna bo pela ne veš, dokler ne probaš.   

Na sedlu (2.212) potegneva še dva naporna kick-turna (nekje 30 višincev) in se ustaviva pri skalah. Lokalca sta šla malo višje in že smučata. Zgleda super, kloža se ravno prav predira in omogoča super smuko.
V strmini se nekako urihtava. Vreme šajba, nebo modro, pod nama snežnobela prostranstva. Skok na strmino in woohoo...

prijeten hlad po dolini Muhreralm

nad bajtami naju poboža sonce

osamljena špura v smeri proti Kleines Mosermandl

ni sledi v krnici Urbankar

pogled na "šarto"...

... in dolga desna prečka

pogled nazaj

pri teh skalah zaključiva

Uuu, gre, pela je fajna, kloža ne moti preveč.
Do izravnave v enem dahu, potem še ena flanka za podpisat. Nižje dol je sonce že opravilo svoje in je krasna smuka po odjenjanem. Nad bajtami pa glisiranje med redkimi macesni po odjuženem. Super!

podpisi 1

podpisi 2

panorama

tut praši se

še bl se praši

sej bi napisal "kokr Kilde" - pa ni ravno posrečena primerjava

v dolino

Ja, vse skupaj prav fajna smučarija. Ko sva se vozila navzdol sva srečala precej ljudi. Špuro so vlekli tudi proti drugim vrhovom (Rettenwand, Permuthwand). Povsod je zgledalo super.

Rezime: Mosermandelj se je ugodno preobrazil v Moserlešnik ;)

Zaključila sva na klopci pri skodlasti hišici, kjer sva s primrznjenima piksnama v rokah lovila zadnje sončne žarke...

***
 
"Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spent it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on"

Ni komentarjev: