*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

21.2.24

Velika Mojstrovka, 21.2.2024

 Najprej modra misel:
"Star dopust je samo za ponucat dober!"
In smo ga ponucal. Dost vrhunsko! 

Na sredo, tik pred spremembo vremena, šibava na Vršič preverit besedo tedna. VESINA! O ja, ampak ne kr ena, ampak tista, ta huda. D vesina. Vzhodna. 

Med tednom na Vršiču zmerno, 10-15 avtov pred nama. Tako bi si človek želel vedno... Hitro na dile in zagrabiva v prvo strmino. Plaz je še trd, s srenači se kar mučiva. Večina jih gre peš od podna - je vsaj enkrat hitreje. Telovadiva med ruševjem, potem prečka in v dereze za zaključek na Vratca. Po Grebencu je sicer spet sneg, ampak raje kar trogava dile proti vrhu Male. Vmes čudoviti pogledi na vesine Mojstrovk. Dan pa kot iz škatlice!
  
Folka ni veliko, pobočja Male počasi prijemlje sonce. Na kratko odsmučava/odpešačiva do vrha grabna med Malo in Veliko. Tu se odereziva in napadeva Vesino. Mal je že mehka, pikava jo in rineva navzgor (in raje ne gledava navzdol :)

jutranja "tlaka" na Plazu

med bunkami proti Vratcem

pogled na vesine

zenovsko na vrhu Male

"požen, mi smo prpravlen!"

stairway to heaven

stopinje narastejo

pogled navzdol

Izstop direktno na vrh in res čudovita kulisa z Jalovcem in Mangartom ter grebenom proti Zadnji Mojstrovki. Sama sva, uživava! Razmera je vrhunska, sneg pa ravno prav odpuščen. Počasi se urihtava, zadrsava po grebenu in potem v žleb. Po sredini so kepe in bunke, ampak levo najdeva super linijo, ki je ravno prav odjenjala. En sam užitek!!!

nabiranje hitrosti za strmino ;)

na kol (oz. skalo)

čudovito glisiranje po odpuščeni flanki

na poskok...

...potem pa ekstremno čez prelomnico!

Woo-hooo. 
Super smučarija, ravno prav odpuščeno! Uživava. Vmes mal na poskok. Pa mal tut na glavo.
Ena sama zabava!
Potem še prečka do Vratc (ene 30vm je bolje peš). Nato pa na trrrrdo strminco pod Vratci, ki jo sonce ne prime. Skačeva, trese, ropota...
Odpeljeva čist levo, kjer je pobočje že "od sonca razvajeno". "Hitro" vijuganje med ruševjem, še malo masažnih bunk za zaključek in že sva pri cesti. Noro!

Pred avtom pa stolčke ven, piksne v roke in uživanje. Vmes opazujeva folk in zadnje modne smernice - ugotavljava, da z opremo niti nisva tako za cajtom. 
Edino montl sva pozabila doma... 

Skočiva še do Tonke na legendarni štrudl, a ima žal zaprto. Vedno nekaj zmanjka do popolnosti ;)
Od same žalosti brez ustavljanja potegneva direktno do doma na polže...

***

"Marko se je odloučo, ka de z douma šou,
ka z njega nekaj grata, ka z njega nekaj bou,
rad bi kaj dožijvo, kaj od lajfa meu"

Ni komentarjev: