*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

5.4.21

Kredarica, 5.4.2021

 Praznični ponedeljek pred poslabšanjem vremena - ni lepšega dneva za epsko turo.
Z bajkom sem že dan prej preveril razmero, cesta je zasnežena od zadnjih bajt v Krmi. Huh, mal bo hoje in poganjanja, kaj čmo.
Ob upoštevanju Hojsijeve ure (ja, precej "mind-salting" doživljam vse skupaj, priznam!) krenemo ob 5:15. Skozi Bled in naprej za Krmo. Ko se cesta zaradi sneženih zametov zaključi, je že kar zaparkirano. Četica se pripravi in v poskočnem mladinskem tempu teramo čez grbinaste travnike. Vmes se zdani, sonce posije na Vernar, mi pa lomastimo po bukovju in se čudimo nakuglanim plazovinam, ki so kar obsežne. Špura je sicer trda, ni pa ledena, tako da gre brez srenačev. Do Prgarce imamo že dobrih 10km v nogah. Tu nas dokončno osvetli sonce, špura je glih prav odjužena, fino se hodi. Seveda, če imaš še kaj dinamita. No, za mladino to ni problem, dedki pa že pihamo zadaj. Ko prideš v višje nadstropje in se odpre pogled na Triglav ti res zaigra srce. Lepo je, lepo, a treba je zbrcati še Kalvarijo. Nima zastonj takega imena. Precej počasi in z muko jo vseeno podelam. Ura je poldne, ko uzrem čudovito veduto koče in nad njo oba Triglava. Noro, brez vetra, zasneženo. Kolegi že mahajo, pa še ta mrzu in klobasa me čakata v zasedi (pardon, zaseki :)
Happy days!

po dolini Krme, ko se začne daniti

najprej je bilo nekaj drvarjenja

korak je (še) strumen

naša četica in obsijani Vernar (gane me, gane ;)

vse v bunkah pod Prgarco

pr bajt je malca - s sabo mamo še testo za pizzo!

turistično naprej

čudovit pogled na Triglav in pobočje Kalvarije

dolžina, strmina, sonce in emšo so terjali davek

ti cik, jest cak

aaaaa, zmagaaa!

najlepša razglednica

pričaka klobasa...

...in ta mrzu!!!

pripravljeni!

Mamdile Nakante 😊

odprašimo v dolino

režemo skozi puter

širne flanke

vrhunsko odjužen spodnji del Kurice

Adam Džampa :)

dooooooooolg poganjavček do avta

Dan bogovski, brez vetra, mrzlo in sonce. Vremenska fronta je še v Italiji (izvemo iz prve roke), nikamor se nam ne mudi. Uživamo in režimo se na sončku, opravimo visokogorski servis in se počasi pripravimo. Gremo!
Potem pa res vrhunska razmera in pela!
Ravno prav je odjužilo. Putrček! Dile režejo in strgajo snežno povrhnjico, ena sama uživancija. Smučarija je res odlična.
Vmes seveda kakšen skokec, pa kakšen zaplet, pa akrobatsko reševanje... vsega po malem.
Najboljši je bil spodnji del Kurice, kjer spustiš in pustiš dilam, da ripajo!
Pod Prgarco je sneg že gnil, čakajo bunke plazovin in borba skozi podrto bukovje. Noge pečejo, nekajkrat gre na (debel) kol, a se le prebijemo. Potem pa še neskončni poganjavček (dobrih 7km) nazaj do avta. Uffff! Zaslužili smo si ga!
Fenomenalna družba in ogromno smeha. Nabralo se je dobrih 1.800 višincev in skoraj 28km dolžincev. Ni slabo za pondelk, ane?

Tkole pa to zgleda:



***

"And it's hard
For me to say
And it's hard
For me to stay
I'm going down
To be by myself
I'm going back
For the good of my health
And there's one thing
I couldn't do
Sacrifice myself to you"

Ni komentarjev: