*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

29.2.20

Kleiner und Großer Lanschütz, 29.2.2020

"Podarjen dan" ali kako se po novem reče? Noro je, da je sneg pobelil (pa sploh ne do nižin!) na zadnji (in to prestopni) dan februarja. Hmm?
Dogovorili smo se, da gremo nekam ob smučišče, eni bodo smučali, eni turali in potem po smučišču, eni bomo pa probal najti kaj izven.

Uparkiramo v Mauterndorfu ob smučišču Grosseck-Speireck. Zgleda mal na frišn pobeljeno, kakšnih silnih hribov se ne vidi. Nič, alpinci gredo na gondolo (pozor, gondole so rdeče!), mi pa en ovinek po smučišču, potem pa v desno po zasneženi cesti. Sneg je suh, ga je kar ene 20, super zgleda. No, po tej isti cesti se začnejo sipati smučarji, zato raje odvijemo mal po svoje v gozd. Kar gosto in strmo, najdemo eno alte poseko in se prestavimo nadstropje više. Potem po cesti malo levo-desno, da ponovimo obvezne vaje iz orientacije. Gozd se zredči in poravna in končno se dvignemo nad gozdno mejo. Tle pa užge veter - vse, kar smo prej slekli (do mrežastih layerjev ;) sedaj navlečemo nase plus buffe, kape in kapuce. Dobr prbija, ampak pobočja so še vedno polna suhega snega.

Na grebenu uzremo skupino, ki ravno odpelje po strminci med skalami - zgleda vrhunsko, tut mi bomo šli tja! Za trening še mal cik-cak (verjetno je bila to tura z največ kick-turni ever), veter ne pojenja, pridemo do poledenelega in spihanega pobočja. Kar jeba, se kar namatramo, da zlezemo na greben. S temi plohi po poledenelem res ne grabi. Še malo ob ograjci in smo na Kleines. Tu se ločimo, kolega gre proti gondolam in po smučišču v dolino, punci bosta šli po isti nazaj, mi muškarci pa po grebenu na Großer Lanschütz. A smo a nismo!

Pogled z Großer je vrhunski.
Krasna vehta visi na nad strmino, razmera je stabilna, spodaj pa 30cm nekakšnega kompaktnega pršiča - za prste polizat. Pripravimo se, skok čez vehto in jiiiipiiii!!!

s smučišča na cesto - kolesarjem neprijazno

ekstremni kick-turni v strmem gozdu
(ne poskušajte tega doma!)

skozi gozd - sneg je suh

po cesti levo-desno (ko greš nazaj, maš pa že shojen ;)

ko se odpre, začne pihati

vse layerje gor

šibamo proti grebenu - zadaj se že vidi prehod med skalami in linija

tle smo se matral

ampak smo na drugi strani vseskozi opazovali krasno flanko 

v poledenelem žlebu z vetrom navzdol

proti vrhu Kleines Lanschütz

na vehti

mladincu je pripadla otvoritvena

krasna pela takoj od vrha

plavanje

woo-hoo! v dolino

pogled na presmučano

Aaaa, užitek. Skok čez vehto, pršič kompakten, strminca ravno prav nagnjena za pravo lebdenje. Kratko, a sladko! Tudi navzdol je bila super razmera, mehak napihan sneg, dile ripajo, noro.
Sneg prši v vetru, super je!

Potem po grabnu do poti oz. vleke, kjer je bilo bolj basanje, dokler ne pridemo do ceste in smučišča. Še par ovinkov pod gondolo (gondole so rdeče) in že smo v koči na piru.
Alpinci so že tam, ko se zmišljujemo glede naročila, nas kelner vpraša "Pa dobro, što ćete popit?".
Zadovoljni, samo kolega se nam javi iz druge doline, kjer pa so gondole rumene :)
Hja, dobre volje in zadovoljni z opravljenim se odžejamo še v drugi dolini, se dvakrat preštejemo in nabašemo (v pravi avto!) in gasa nazaj skozi edino cev!

Doma pa mladinci na Krvavec party, starci pa v kino na Gorniški festival!
Konec dober, vse dobro!
Na koncu se je nabralo čez 1.200 višincev in ena boljših smuk na prestopno leto :D

Za občutek še utrinek jutranjega pogovora, ko deluješ šele na pol obratov:
"Čili sem vzela iz skrinje, da ga boš pojedel!"
"A pa je hud!?"
"Ne, sej še ne ve..."

***

"Muškarci su pravi muškarci"
   

Ni komentarjev: