*** Izpostavljeno ***

Svaneti, 28.12. 2019 - 4.1.2020

Dolgo pričakovana pustolovščina se je končno začela. Po stresnem decembru smo odpotovali nekam daleč, nekam drugam, nekam, kjer se je čas...

8.2.20

Stubeck, 8.2.2020

Na Kulturneža pa eno tako fletno, sončno, brez matra.
Urca in pol vožnje hitro mine, pri Gmundu odvijemo v hrib in se malček kasneje veselo žvižgajoče  uparkiramo pr Fridotu. Prvi! Stopimo na dile, dva klančka in odprejo se nam čudoviti pogledi. Nikjer nikogar, dan pa fantastičen! Uživamo v razgledih na Hochalm in ostale korenjake in fletno v andantino tempu napredujemo ob žičnati ograji po spihanem grebenu. Na vrhu mirno, gledamo na drugo stran - sledi so na Poisnigu, pa na Sternspitze, množice napadajo Faschaunija, eni asi v strmini pod Reitereckom... Noro je.
Lepo adagio se pripravimo in se poženemo. Zgoraj trdo in spihano, na strminci ugledamo napihanca in kar direktno dol - "u wukno" - z veliko "občutka in mehkobe" (bi reku Urbe, kajne Matjaž?).

"Luna sije, kladvo bije"

Frido poje v F-duru

v gozdu nas preseneti dobro rejen lubadar

krasni pogledi na Hochalm

mi pa tempo andantino

"toj pa prou za slikat!"

Štubi

panorama na vrhu

na drugi strani vele-flanka Sternspitze

krasna pela po napihancu

podpisano s snežno belo

Pela po napihancu je vrhunska. Malo pozibavaš boke in dile kar same ripajo levo-desno. En sam užitek! Vmes še malo luža-adrenalina, potem pridemo do redkega gozda, kjer je že kar odjuženo. Z nekaj drvarjenja se prebijemo mimo podrtih dreves in čez dva potoka. Še kratek zaključek po sneženi cesti in že nas pri Fridotu postreže srnica... 

luža-contest

sinhrono

perspektiva

Srnica postreže...

Bleifrei?? Ne, samo čudn kozarc, notr se smeje Frančiškaner :)

Kulturno smo se obnašali!

PS
Kot zanimivost - na kasi za tunel sem v avtu pred nami opazil, da nas je kar nekaj takih, ki imamo težave z avtomati - kam in kako vtakniti in obrniti kartico in kako jo ujeti, ko jo avtomat v loku izpljune na tla točno pod avto. Vrata pa preblizu mašine, da bi se jih dalo odpreti... Donnerwetter,  hilfe brauchen! 
Steep learning curve!

***

"Život je tak, roké, nogé
so, kakršne so préd bilé.

Lepota, ljubeznivost vsa
je, kakršna je préd bila."


Ni komentarjev: